fredag 4 november 2011

Gammaldags gräddkola


Här kommer ett gammalt recept på gräddkola, ni får tänka ut själva hur ni kan tillaga detta hemma vid er spis och inte över öppen eld:


5 dl tjock grädde
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl fin sirap
1 dl skållad hackad mandel

Grädden, sockret och sirapen hälles i en urgniden järnkastrull, som ställes  över elden. Massan omröres, ej för hastigt och får koka tills den kännes tjock. Man prövar den genom att hälla några droppar i kallt vatten. Är den lagom fast , är massan färdig, då mandels tillsättes. Massan upphälles på smord plåt och får svalna. Under tiden skjuter man ihop massan med en smord kniv, tills man får en tjock fyrkantig kaka. Då denna alldeles kall skäres i bitar som inlägges i fint oljat papper.

ur "Prinsessornas Kokbok, husmanskost och helgdagsmat" 
av Jenny Åkerström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en liten kommentar, det gör mig glad!